Avustushaku                     syksy 2023

 

Agroekologisen kiertotalouden hyödyntämisen mahdollisuudet luomutuotannossa

Ravinteiden kierrätys ja kiertotalous ovat edelleen ajankohtaisia aiheita, sillä ne ovat osa huoltovarmuutta. Luonnonmukaisessa tuotannossa nämä aiheet ovat erityisen tärkeitä, koska ravinteiden saatavuus tilan ulkopuolelta on rajoitettua ja säädeltyä. Erityisesti paikallisten kiertotalouksien innovatiivisetkin ratkaisut ovat hyviä toimintatapoja, sillä tällöin säästyy energiaa, hyödynnetään alueellisia resursseja ja tuetaan paikallisia toimijoita.

Agroekologinen symbioosi on yksi tälläinen toimintatapa, josta Palopuro symbioosi on erinomainen esimerkki. Määritelmän mukaan se on ’usean maatilan ja muun toimijan yhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on energia- ja ravinneomavarainen tuotanto’. Lisäksi toiminnan tulisi edistää monimuotoista viljelyä, joka parantaa peltomaiden kasvukuntoa.

Luonnonmukaisen tuotannon edistämissäätiö haluaa avata hankehaun, jossa kehitetään edellämainitun tyyppisiä paikallisia kiertotalousratkaisuja. Avustusten osuus näihin hankkeisiin voi olla ennintään 50.000 €. Hankkeet voivat olla monivuotisia.

Hakuaika päättyy ma 11.12.2023 klo 16.00. Hakemus tulee lähettää sähköisen hakujärjestelmämme kautta.